Alacsony vércukorszint, A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

alacsony vércukorszint
Fontos ezért a vércukorszint rendszeres ellenőrzése. Az alacsony vércukorszint akkor is előfordulhat, ha Ön mindent megtett, amit csak lehet, a cukorbetegsége megfelelő kontrollja érdekében. Az alacsony vércukorszint gyakran elkerülhetetlen, de jelentkezésekor kezelhető, még mielőtt súlyosbodna. Mit kell tennie, ha alacsony a vércukorszintje?

Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más, gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelni a változásra, mert súlyosabb esetben akár kómát is okozhat.

Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

 • A diagnózis és a diabetes mellitus kezelésében 2021
 • Mennyi a normál vércukorszint? Ezt jelenti a magas és az alacsony vércukorszint
 • A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?
 • A magas vérnyomás és a cukorbetegség által népi jogorvoslati

Amikor leesik a cukrod A hipoglikémia - hypoglykaemia - egy klinikai tünetegyüttes, melynek okai különbözőek, jellemzője, hogy a vércukor szintje rendellenesen alacsony. A tünetegyüttes elsősorban az inzulinnal kezelt betegek körében fordul elő, de néha bizonyos típusú gyógyszeres terápia mellett is jelentkezhet.

alacsony vércukorszint

Leggyakrabban azért alakul ki, mert a kívülről beadott inzulin mennyisége több, mint amit a szervezet felhasznál, de más ok is állhat a háttérben: a beteg kevesebbet eszik a szokásos mennyiségnél, vagy az étel felszívódása zavart szenved, vagy hirtelen nagyobb intenzitású mozgás miatt az izmok gyorsabban használják fel a vérben lévő glükózmennyiséget. Működési zavart okoz a szervezetben! Az agy különösen érzékeny erre, mert a cukor a legfőbb energiaforrása.

alacsony vércukorszint

Az alacsony vércukorszint esetén az agy az idegrendszeren keresztül a mellékvesében adrenalint szabadít fel, és megkezdődik a alacsony vércukorszint szénhidrátraktáraiból a cukor felszabadítása, alacsony vércukorszint az izmok cukorfelvétele, és megindul a zsírbontás. Változatos és ijesztő tünetek Fontos, hogy a diabétesszel élők tájékozottak legyenek, hiszen az alacsony vércukorszint általában könnyen kezelhető, leginkább kialakulásának alacsony vércukorszint, amennyiben azonban a vércukorszint túlzottan lecsökken, sürgős ellátást igényel!

 1. Az alacsony vércukorszint tünetei és kezelése - MSD
 2. Hipoglikémia – Wikipédia
 3. Köszvény megszüntetése

Ilyenkor már sajnos nem elegendő néhány szem szőlőcukor elfogyasztása. A Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta azt is, hogy, amikor a vércukorszint csökken, az adrenalin felszabadulása nő.

alacsony vércukorszint

A magasabb adrenalinszint segíti a vércukorszint emelését, de mellette amolyan vészjelzésként izzadást, remegést, idegességet, gyengeséget, szapora szívdobogást, éhségérzetet okoz. Súlyosabb esetben az agy cukorellátottsága is csökken, ami szédülést, fáradtságot, gyengeséget, fejfájást, viselkedési zavart, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot, zavartságot vagy akár kómát is okozhat.

Az elhúzódó hipoglikémia maradandó agykárosodást okozhat.

Magyar Diabetes Társaság

Az állapot gyakoriságát a betegek alacsony vércukorszint csökkentheti a szakorvos. Fontos a betegek felvilágosítása a megelőzés lehetőségeiről alacsony vércukorszint az elhárítás-kezelés eszközeiről, és nem szabad elfelejteni a családtagok, ismerősök tájékoztatását sem, hogy mit kell tenni a rosszullét esetén.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás.

A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke kalória, szénhidrát, zsír, fehérje pontosan, adagokra ki van számolva.

 • Walnut partíciók kezelése cukorbetegségben
 • Ismerje fel gyorsan az alacsony vércukorszint jeleit! Életet menthet… - Meggyógyulnék blog
 • Az ilyen betegségek és a diabétesz kialakulására utaló hajlam esetén fontos a vércukorszint mérése, amit elvégeztethetünk a kórházban, vagy otthon, mi magunk is megcsinálhatjuk.
 • Cukorbetegség cukorbetegség 1 diéta típusa és népi kezelés

Promóció Alacsony cukortartalmú gyümölcsök Ezek a gyümölcsök alacsony cukortartalmuknál fogva akkor jó megoldások, ha csak kevés szénhidrát bevitelére van szükséged: hipoglikémiás rosszullét esetén azonban ne ezekhez nyúlj!

Fontos információk