Cukorbeteg zsibbadás

A végtagzsibbadást cukorbetegség is okozhatja!

A végtagok zsibbadása és bizsergése gyakori panasz cukorbetegség esetén, és nem ritka, mikor ez a panasz vezeti el a beteget a diagnózishoz, majd a diabetológushoz.

cukorbeteg zsibbadás

A tartósan magas vércukor értékek ugyanis idegkárosodást eredményezhetnek. Nemzetközi vizsgálatból ismert, hogy az újonnan cukorbeteg zsibbadás 2-es típusú cukorbetegek között nagy számban vannak olyanok, akiknél már a felismeréskor vizsgálattal kimutatható az idegi károsodás, az un. Mi az a perifériás neuropátia?

cukorbeteg zsibbadás

Maga az állapot a cukorbeteg zsibbadás panaszokat okozó idegi károsodást jelent, és mivel ezek az idegek mozgató, érző és vegetatív funkciókat látnak el, ezért a probléma ezeknek a hibás működésében nyilvánul meg. A perifériás idegek károsodása az esetek többségében szimmetrikusan a lábakon jelentkezik.

cukorbeteg zsibbadás

A cukorbetegek kezdetben bizsergésről, égő érzésről, valamint zokni-vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesésről számolnak be. Erős fájdalom esetén fájdalmas neuropátiáról beszélünk, mely társulhat a szenzoros vagy a motoros neuropátiához is.

cukorbeteg zsibbadás

Az állapot nagy veszélye, hogy a beteg előbb-utóbb nem képes érzékelni a fájdalmat pl. Lehet valamit tenni az állandó zsibbadás ellen?

Bibok Györgya Cukorbetegközpont diabetológusa elmondása szerint az első és legfontosabb lépés a vércukorszint normalizálása megfelelő terápiával.

cukorbeteg zsibbadás

Szintén fontos a lábak tisztán tartása, rendszeres ellenőrzése a cipő ellenőrzése is fontos, nincs-e benne pl.

Fontos információk