Cukorbetegek alkoholfogyasztás, Nem mindegy, mikor és mit iszik

cukorbetegek alkoholfogyasztás

5 lépés Prediabétesz + Cukorbetegség esetén

Orsolics Zénó Alkohol és cukorbetegség — extrán veszélyes kombináció Mind tudjuk, hogy a felnőtteknek naponta másfél-két liter folyadék elfogyasztása javasolt — ebbe az ásványvíz, valamint a cukormentes gyógy- és gyümölcsteák is beletartoznak. De mi a helyzet az alkohollal?

Cukorbetegség és alkohol

Hogyan hat a cukorbetegségre? Ha cukorbeteg vagy és alkoholt iszol, néhány dologra érdemes odafigyelned.

  • Alkohol és cukorbetegség – extrán veszélyes kombináció - Orsolics Zénó
  • A kezelés cukorbetegség münchen

Általában nem ajánlott sör- bor fogyasztása terhesség és szoptatás alatt, máj és a hasnyálmirigy betegségeknél, Lipidanyagcsere zavarnál, cukorbetegséggel összefüggő idegkárosodásnál és alacsony hipoglikémiavagy magas cukorszint hiperglikémia hajlamainál. Az alkohol csökkenti a vércukorszintet - ez akár kis mennyiségnél is előfordulhat.

A cukor felszabadulását, már 0,45 ezrelékes véralkoholszint is megzavarja. Cukorbetegek alkoholfogyasztás is javasolják a női cukorbetegeknek, hogy ne igyanak napi 10 g-nál több alkoholt.

Ez körülbelül ml száraz bornak vagy ml sörnek felel meg, cukorbetegek alkoholfogyasztás férfiak a dupláját ihatják.

Ugyan számtalan olyan tényező van, amely negatívan befolyásolhatja egy cukorbetegséggel élő életét, ebben a cikkben az alkohol és a diabétesz kapcsolatára fókuszálunk, különösen arra, hogy az alkoholfogyasztás hogyan hathat vércukorszintünkre. Alkohol és diabétesz: limitált önmenedzselés Diabéteszes páciens alkoholfogyasztása esetén a beteg kevésbé képes "megfigyelni" cukorbetegségét, annak jelzéseit, cukorbetegek alkoholfogyasztás érzi meg a hipókat, és az ítélőképessége is gyengül, kisebb eséllyel hoz jó döntéseket a diabétesszel kapcsolatban. Ha egy diabétesszel élő iszik - főleg, ha sokat -valószínűleg nem fogja rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintjét és kevésbé fogja betartani az inzulinadásokat, étkezéseket. Nemrégiben vizsgálták az alkohol és a diabétesz-önmenedzselés közötti kapcsolatot cukorbeteg páciensek esetén.

De függetlenül attól, hogy valaki cukorbeteg e vagy sem, az egészséges anyagcsere szempontjából az alkoholfogyasztás nem válhat rendszeressé. Cukorbetegek alkoholfogyasztás esetben könnyen kialakulhat a szokásos képlet, nő a testsúly, károsodik a máj és megnövekszik az étvágy is.

cukorbetegek alkoholfogyasztás

Különösen a 2-es típusú cukorbetegség esetén fontos figyelni a kalóriákra. Az alkohol megzavarja a zsíranyagcserét, megnehezíti a zsírégetést és ezáltal elősegíti az elhízást, valamint gyomor-bélrendszeri rendellenességek és vérnyomás problémák alakulhatnak ki.

cukorbetegek alkoholfogyasztás

Tehát ezt az alkalmi pohár italt tekintsd ajándéknak, és fogyaszd kivételes örömmel. Végül is nem számít, hogy egy cukorbeteg milyen alkoholt fogyaszt, mert mindegyik elősegíti a hipoglikémia alacsony vércukorszint kialakulását.

  • Alkohol és diabétesz: hogyan hat az alkohol a cukorbetegségre? - Cukkerberg
  • Aranyér és annak kezelése a cukorbetegek

Ez különösen fontos azoknál a cukorbetegeknél, akik inzulint adnak be maguknak, vagy olyan gyógyszereket szednek, melyek csökkentik a vércukorszintet, például Szulfonilureákat vagy glinideket. Az éjszakai hipoglikémia jellemző kísérője az alkoholfogyasztásnak, mert blokkolja a szükséges cukortermelést a májban.

cukorbetegek alkoholfogyasztás

A vércukorszint ingadozása és a hipoglikémia az alkoholfogyasztás után akár 30 órán keresztül is fennállhat. Az, hogy a sör, a pezsgő, a kemény ital vagy a bor milyen gyorsan és mennyire befolyásolja a vércukorszintet és a közérzetet, személyenként változó, és attól is függ, hogy az illető hogyan érezte magát aznap és milyen ételeket fogyasztott.

Minél koncentráltabb vagy nagyobb az étel mennyisége, annál erősebb a hipoglikémia hatása és lehetséges kockázata. Ezen túlmenően a magas ellenálló képességű italok, mint cukorbetegek alkoholfogyasztás likőr, pálinka, a konyak és társai késleltethetik a gyomor kiürülését, így az elfogyasztott szénhidráttartalmú ételek a szokásosnál lassabban jutnak be a vérbe.

Alkohol cukorbetegség esetén- nem mindegy, mit és mennyit iszik

Általános szabály, hogy ha alkoholt fogyasztasz, egyél rövid hatású szénhidrátot. Háziorvosod jóváhagyásával ilyenkor csökkentsd az inzulin adagot este és másnap. Lefekvés előtt feltétlenül mérd meg a vércukorszinted cukorbetegek alkoholfogyasztás készíts jegyzetet a cukorszint-rátájáról.

cukorbetegek alkoholfogyasztás

Mozgás cukorbetegek alkoholfogyasztás Egyes söröknek magas a malátacukor tartalma, ezért fogyassz szénhidrátot tartalmazó főételeket és ne igyál cukorbetegek alkoholfogyasztás inzulinra. Ebben az esetben jobb tolerálni a kissé megemelkedett vércukorszintet, mint bevállalni az alkohol okozta esetleges hipoglikémiát.

cukorbetegek alkoholfogyasztás

Fokozottan figyelj, ha alkoholt fogyasztasz tánc, sport, vagy egyéb testmozgás mellett, mivel a testmozgás felhasználja a máj cukortartalékainak egy részét és természetes módon segíti a vércukorszint csökkentését, így nagy eséllyel növekszik a hipoglikémia kockázata is.

Ha cukorbeteg vagy és alkoholfüggőségben szenvedsz, hívj fel még ma, hogy segíthessek!

cukorbetegek alkoholfogyasztás

Fontos információk