Cukorpótló sütéshez, Nem csak cukorral lehet sütit sütni – így viselkednek a cukorpótlók | nlc
Uborkás limonádé cukormentesen 4. Ciklamát alapú mesterséges édesítőszer A ciklamát óta ismert, édesítő ereje szer nagyobb a kristálycukorhoz képest.
- OTP Egészségpénztár - Édesítőszer vagy cukorpótló?
- Cukorbetegség és a betegség betegségek kezelésére
- Kezelésére cukorbetegség partíciót dió
- Édesítőszer vagy cukorpótló?
- Kezelése nedves gangréna diabetes
Leggyakrabban tabletta vagy folyadék formájában találkozhatunk vele. Jellemzően egy másik édesítő anyag, a szacharin hozzáadásával kombinálják, vélhetőn ez utóbbi még erősebb — akár szor magasabb — édesítőereje miatt.
Oldódása és nagyon pontos cukorpótló sütéshez miatt ezeket elsősorban meleg italokba szoktuk tenni.
Létrehozva: Az édesítőszerek sütéshez és főzéshez való felhasználásáról Sárga Diána a Budai Endokrinközpont dietetikusa számolt be. Melyek a legismertebb édesítőszerek?
Folyadék esetén ugyanez az adag, vagyis egy teáskanálnyi cukrot — márkától függően — csepp édesítővel kapunk meg. Ezzel már akár süteményt is süthetünk, csak legyen elég türelmünk a számoláshoz. Olvastad már?
Te hallottál már a "clean eating"-ről? Aszpartám alapú mesterséges édesítőszer E két aminosavból álló édesítőszer ereje nagyjából szorosa a cukorpótló sütéshez. Jellemzően por formájában kapható aceszulfám-K hozzáadásával.
Nem csak cukorral lehet sütit sütni – így viselkednek a cukorpótlók
Megjelenésében, ha nem is keverhető össze a porcukorral, mégis ahhoz áll legközelebb. Ellenjavallata egyedül a fenilketonuriában PKU szenvedők számára van. Adagolás: egy teaskanálnyi ebből szintén egy teáskanálnyi cukornak felel meg.
Felhasználását tekintve univerzális, hisz kitűnő oldódása miatt hideg ételeket és italokat is lehet vele édesíteni. Süteménykóstoló kísérlet És akkor nézzük, a gyakorlatban hogy is néz ki egy ezen édesítőszerekből, a megadott arányok figyelembevételével sütött piskóta - ezúttal muffinformában! A kísérlet alanyai Egy kisebb, laikus baráti társaság körében végeztem egy kóstolókísérletet. A kóstolók természetesen nem tudták, hogy épp melyik édesítőszerrel készített tésztából készített piskótát kóstolják.
A legjobb édesítőszerek sütéshez
A fenti képen: felső sor balról: por alapú aszpartammal, xilittel, folyékony steviával készített tészta, alsó sor balról: kristálycukorral, folyékony ciklamáttal, eritrittel készített tészta. A véleményezés során elég cukorpótló sütéshez pontszámok születtek: Nem kis meglepetés volt, hogy a cukorral készült piskótának az első helyet meg kellett osztania a xilit felhasználásával készülttel. Ha nem is összekeverhető, de közel azonos módon élvezhető szemnek-szájnak a nyírfacukorral sütött édesség is.
Második legjobbnak az eritrites tésztát ítélték, de itt az enyhe utóízt többen is kifogásolták. Kicsit összeesősebb a szerkezete, és erősebb barnára sült, kihűlés után pedig apró kis fehér pontok jelentek meg a felszínén.
Keress receptre vagy hozzávalóra
Habár cukorpótló sütéshez megfelelő, valószínű nem ebből sütjük majd a leglátványosabb sütialapot. Külsőre világosabb barna színű, de egyenetlen felszíne miatt ha csak csokitetővel húznánk be, inkább hasonlítana egy rusztikus, mint egy klasszikus édességhez. A színe kellemes aranybarna, viszont ezzel sem lehet tökéletesen cukorpótló sütéshez felszínű süteményt kapni.
Utolsó lett a steviával készült változat, ami nem csak szárazabb lett az elvárthoz képest, hanem a leírásban javasolt felhasználási mennyiség kevésnek bizonyult: a kívánt édes íz teljesen elmaradt. A kapható édesítőváltozatokból nincs hiány, a választék igen bő, de a pro és kontra érveket összevetve kiválasztani a nekünk leginkább tetszőt, annál nehezebb cukorpótló sütéshez. Érdemes kísérletezgetni, kóstolgatni, utánaolvasni, hogy a tökéletes ízű süteménynek, desszertnek ne cukorpótló sütéshez az elfogyasztása, hanem előállítása is élvezetes legyen.
Legújabb receptek.