Ketoacidózis tünetei. Hogyan alakul ki a ketoacidózis?

Diabéteszes ketoacidózis - Kómához is vezethet a cukorbaj

Az inzulin hiánya többnyire a cukorbetegség első jelentkezésekor okoz tüneteket. Adatok szerint kb.

delet kezelése cukorbetegség

Ilyenkor már olyan sok inzulintermelő béta-sejt pusztult el a hasnyálmirigyben, hogy nem tud a szervezet szükségleteihez képest elegendő inzulin termelődni. Kezelt cukorbetegeknél az inzulinbeadás elmaradása, a diéta be nem tartása vezet ketoacidózishoz.

Végső esetben kóma alakul ki. A kóma a megfelelő orvosi kezelés ellenére is végzetes halálos kimenetelű is lehetvagy maradványtünetekkel, pl. Megelőzés, kezelés otthon betegség esetén Folyadék és szénhidrátpótlás A vér savasodását előidéző ketontestek aceton szintjét úgy tudjuk csökkenteni, ha drasztikusan csökkentjük a diéta zsírtartalmát és fokozzuk a szénhidrátbevitelt, elsősorban könnyen felszívódó szénhidrátok, pl.

Közülük is a veszélyeztetettek az inzulinpumpát használók, a várandósok, valamint az olyan állapotok, mint pl. Az inzulint használók egyes betegségeifertőzése vagy hányása esetén is magasabb a rizikó.

nephrogenic diabetes insipidus in cats

Ennek oka, hogy betegség esetén a szervezet gyorsabban használja el a cukrot, ráadásul az illető ilyenkor étvágytalan is, így elegendő glukóz hiányában a ketonokhoz nyúl a szervezet. Hogyan kezelhető a ketoacidózis?

sebek kezelésére gyalog diabetes

A diabéteszes ketoacidózis nem hirtelen alakul ki, a tünetek napok alatt fokozatosan súlyosbodnak. Ketoacidózis tünetei a kezdeti jelek észlelésekor hatékonyan be lehet avatkozni, megelőzve a rosszabbodást.

hajdina kefir-kezelés a cukorbetegség

Amennyiben kialakult már a ketoacidózis, úgy minden esetben kórházi segítségre van szükség, ahol, normalizálják a beteg állapotát, biztosítják a légzést, normál keringést. Ezeken kívül gondoskodnak a megfelelő folyadékpótlásról intravénásan is.

terhességi diabétesz gyakori kérdések

Súlyos esetben a vér alacsony PH-értéke miatt az infúzióba egyéb anyagok is adhatók, amely segítik eltolni az értéket a túl savas ketoacidózis tünetei a lúgosba. Az elektrolit egyensúly miatt kálium adásra is szükség van.

cosmoenergetic cukorbetegség kezelésében

Viszont a legfontosabb az állapot megelőzése, melyet a cukorbetegek felvilágosításával, megfelelő kezelésével és a diéta szigorú betartásával lehet elérni.

Fontos a beteg részletes tájékoztatása a betegségével, a lehetséges szövődményekkel és azok tüneteivel kapcsolatban, hogy ha kell, akkor mihamarabb orvosi segítséget tudjon kérni.

Tüneteiért például túlzott szomjúságérzés, kiszáradás, fáradtság érzés, a szem belnyomásának csökkenése, aceton szagú lehelet, hányás, jellegzetes mély és gyors, úgynevezett Kussmaul-légzés a hiperglikémia és a ketontestek véráramban történő megjelenése a felelős. Ha a szakszerű beavatkozás késik, fokozatosan tudatzavar következik be, majd kóma. Az inzulin felfedezése előtt a diabéteszes ketoacidózis volt a cukorbetegek halálának a fő oka. A szövetek keton-hasznosítása függ a ketontestek vérbeli koncentrációjától.

Fontos információk