Vércukormérés otthon. Ezért van szükség rendszeres vércukor ellenőrzésre

Diabess Tea | A vércukormérés nem csak a cukorbetegeknek fontos

kezelése vese diabetes mellitus

Vércukorszint mérés otthon: így végezze helyesen Cukorbetegség vércukorszint vércukormérés vércukormérés otthon vércukormérő diabétesz A cukorbetegség vércukormérés otthon a vércukorszintmérő mindennapi társunkká válik. Mutatjuk, hogyan mérjük meg helyesen a vércukorszintet! A vércukorszint mérés nemcsak azért fontos, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert a cukorbetegség sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukorszint ellenőrzésénél.

Mi mindent deríthetünk ki az otthoni vércukormérés során? Biztosan tudhatjuk, hogy vércukorszintünk a megfelelő tartományban mozog-e, illetve egy esetleges rosszullét mögött nincs-e túl alacsony vagy magas vércukorérték.

Szélsőséges esetben alacsony vércukorszint esetén hipoglikémia, magas vércukorszint esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki - ha időben észrevesszük a bajt, megelőzhetjük a súlyosabb állapot kialakulását.

Kideríthetjük, hogy az egyes ételfajták hogyan befolyásolják vércukorszintünket.

diabetes mellitus kezelése 1 inzulin nélkül

Ehhez végezzünk egy-egy mérést evés előtt és után is 1,5 órával. A kapott értékek függvényében legközelebb már tudni fogjuk, doktor szemkezelés a cukorbetegség során kell módosítanunk az étkezésünkön.

Vércukorszint mérés otthon: így végezze helyesen

Megfigyelhetjük, hogy a különböző mozgásfajták hogyan hatnak vércukorértékeinkre, így kialakíthatjuk magunknak az optimális mozgásprogramot. A stressz és számtalan betegség emelkedett vércukorértéket okoz. Méréssel vércukormérés otthon is ellenőrizhetjük.

Vércukornaplóba vércukormérés otthon és bemutatva, informálhatjuk kezelőorvosunkat a rendelői látogatások között mért értékek alakulásáról, ami nagyban hozzájárul a hatékonyabb terápia kialakításához.

diabetes care 2021 44(suppl 1) s111–s124

A mérések időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban célszerű kikérni a kezelőorvos tanácsát. A vércukorszint mérés lépései Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük szárazra egy tiszta törölközővel.

Vércukormérés otthon - erre figyeljen, hogy biztosan helyes értéket kapjon!

Helyezzünk tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe. Az ujjszúró eszköz tárolja és pozicionálja a lándzsát, illetve kontrollálja a szúrás mélységét. Mivel a tűk nagyon gyorsan csorbulnak, így érdemes őket gyakran cserélni.

Új lándzsa szükséges akkor is, amikor az ujjszúró eszközt átadjuk vagy visszakapjuk valaki mástól.

Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd a doboz fedelét azonnal zárjuk le, vércukormérés otthon ne kerüljön szennyeződés a tesztcsíkok közé. Készítsük elő a vércukorszintmérőt a használati útmutatóban leírtak alapján.

vércukormérő accu chek active

Szúrjuk meg az ujjhegyünket a lándzsával. Bizonyos vércukorszintmérők esetében lehetőség van egyéb helyről pl.

  1. Diabess Tea | A vércukormérés nem csak a cukorbetegeknek fontos
  2. Terheléses vércukormérés
  3. Klinikai pontosságú vércukormérés otthon – Semmelweis Hírek

Használat előtt tájékozódjunk saját mérőeszközünk alkalmazási lehetőségeiről. Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és állítsuk el a vérzést.

Klinikai pontosságú vércukormérés otthon

A legtöbb vércukorszintmérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassuk le az eredményt. A mért értékeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük, és ne kozmetikázzuk a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket, ezáltal egészségi állapotunk alakulását.

  • Diabétesz mellitusz jelentése
  • Vércukormérés kisokos- kinek, mikor, hányszor
  • Diabetes mellitus jelentése magyarul

A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit pl. A vércukornaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Extra tippek vérnyomásméréshez Legyen szokás a vércukorszint mérésből! Segít az önellenőrzés napi rutinjának kialakításában, ha a mérés időpontját összekötjük egy rendszeres tevékenységgel, például a reggeli készítésével.

Vércukormérés kisokos- kinek, mikor, hányszor

Ha több ideig vagyunk távol otthonról, vigyük magunkkal a vércukorszintmérőnket, hogy szükség esetén mindig rendelkezésre álljon. Rendszeresen ellenőrizzük a tesztcsíkok lejárati dátumát. Lejárt tesztcsík esetében nagy eséllyel kaphatunk téves eredményeket. Ügyeljünk arra is, hogy a mérőkészülékben mindig az aktuálisan használt tesztcsík kódja legyen beállítva.

Időnként vessük össze saját méréseinket a laborlelet eredményével és vizsgáltassuk be vércukorszintmérőnk pontosságát. Forrás: EgészségKalauz.

Fontos információk